Vila och återhämtning – bra eller dåligt?

271C8564-CF6C-44DF-A172-30C4C3EC2575.jpeg

Jag är en stark förespråkare för att man ska göra val som får en att må bra. Samtidigt är jag ett praktexemplar på hur dåligt man kan må när man gör fel val vad gäller kost, träning, sömn och allt däromkring (ja, även människor man väljer att omringa sig med). Ingen är perfekt, men enklaste sättet att lära sig göra rätt är att först göra fel, inte sant?

Konsten att vila

Efter en hel månad och lite till med konstant träning började jag känna mig trött i kroppen. Det smartaste jag kunde göra nu var att faktiskt lyssna på den och således vila. Men hur fan gör man ens?

Det var så uppenbart att jag behövde vila, men det är något jag är väldigt dålig på. Under hela min 16 år långa volleybollkarriär (lol, karriär…) vilade jag säkert totalt två dagar. Inga skador, baksmällor eller sjukdomar kunde hindra mig från att varken träna eller spela match – jag skulle vara på plan punkt slut. Det har såklart satt sina spår, varför jag också slutade med volleybollen. Jag slet ut mina muskler, lungor och leder och i längden tappade jag kärleken till sporten.

Gör om gör rätt

Man kan helt klart påstå att jag har lärt mig läxan. Och på sätt och vis tror jag det även har med mognad att göra, men det är ett helt annat inlägg. Det senaste året har jag fokuserat väldigt mycket på att lyssna på min kropps behov, både fysiskt och psykiskt. Det kroppen behöver för att må bra, det ger jag den – chips inkluderat såklart (såklart). I det stora hela handlar det om sunt förnuft; Känns det fel så är det förmodligen fel = don’t do it. Tänk såhär: Gör det ont? Ja. Ska det göra ont? Nej. Slutsats: stanna upp och tänk till. Nej, det är inte så lätt som det låter, men ibland får man vara starkare än sina viljor för att det ska gå.

Effekterna av återhämtning och vila

Att vila har sina effekter och de kommer med både bra och (tyvärr) negativa resultat. Jag tog nyligen en hel veckas vila och skrev ner vilken inverkan vila hade på mig. Nedan är vad jag upptäckt.

Och kom ihåg, det är väldigt individuellt hur en person reagerar på både träning och återhämtning.

Negativa effekter

  • Fick ont i ryggen och nacken

  • Tappade träningssuget

  • Sov rätt kasst, var för rastlös och uttråkad för somna/vakna

  • Åt dåligt = fick problem med magen och blev svullen

  • Motivationen för andra aktiviteter försvann och jag blev latare, jag blev uttråkad och rastlös

  • Blev sjuk och det gick fan snabbt, vilket jag tar som resultat av allt ovannämnt

Positiva effekter (som jag främst märkte av efter vilan)

  • Bättre syreupptagningsförmåga när jag joggar, helt klart starkare lungor (så sjuk känsla?!)

  • Starkare leder och höfter

  • Självsäkrare muskler och mindre kramp/mjölksyra i benen

  • Energisk och viljestark, mest för att jag var så pepp på att komma igång igen

Slutsats

Att vila är fan livsfarligt, haha. Det är så lätt att tumma på alla regler och rutiner man annars är så van vid att följa. Jag upplever att bra träningsvanor inspirerar till bra mat- och sovvanor – de går hand i hand. När det ena tar paus verkar de andra delarna följa med.

Men är det värt att vila då? JA. Det är så så otroligt viktigt för kroppen att få tid att återhämta sig. Läser man på lite om det är det inte bara bra för muskler och leder, utan även för immunförsvaret och nervsystemet. Att jag blev sjuk efter min vila kanske är ett kvitto på att jag gick ut för hårt helt enkelt. Men jag ser fram emot att bli frisk och komma tillbaka starkare och mer motiverad än jag var innan.

Lesson learned.